Stavfel

I den här atrkilen tar jag upp en gaskna itnresasnt sak som börer hur mknisäknor lsäer txeetr. Ttorts att vraje ord i dnena text har alla btäskover slpmusämsgit utdlgada mlelan frsöta och sitsa bkostvaen kan man ädnå lsäa txteen! Det vkigtia är att jsut föstra och ssita bkotsvaen är rtätt, då kan härjnan fsörstå txteen ädnå! Det blesyrer dcok att man kan svata ltie hur man vill och ädnå kan fokl lsäa det man skirver, för du kan ju lsäa dteta, elelr hur?!

Det vktigia att frötså är att det är orotilgt jbobigt att läsa en sån här txet, som du mrkäer. Att lsäraern KAN frsötå din text är dcok itne det edna som slepar nogån roll, att läsrean kan ta till sig txnten snbabt och elknet är oskcå vktigit. Nu är det sälvjkalrt itne nogån som svtaar så HÄR dgålit men det är ltie så här det knäns att lsäa en txet med mgåna stfvael. Det tar belytdigt lgräne tid att lsäa dteta än en rätstvaad txet, tid som man sölsar för den som leäsr.

Percis som med arnda valngia fel man gör när man srviker snevska så bilr det, smamanfnattnisvgis, mjtöglit att läsa. Braa mkcyet kärvndae för lesäarn!

Vi bryter här igen

Ja, om du orkade läsa igenom hela texten så kanske det framgick att det faktiskt är möjligt att läsa en text, även om alla bokstäver slängts huller om buller, om bara första och sista bokstaven är rätt. Det är dock riktigt jobbigt och belyser faktumet att bara för att man KAN förstå en text är det skribentens ansvar att göra den så lättläst och lättbegriplig som möjligt.
Att lära sig stava ordentligt handlar till mångt och mycket om att läsa mycket, välskriven, text. Dagstidningar, böcker och annan redigerad text är en bra utgångspunkt. Ett snabbare sätt är förstås att använda rättstavningsprogram i din dator men om du inte tar till dig av rättstavningarna så kommer du ändå inte att lära dig stavningen.

1 kommentar ↓

#1 rick38 on 12.27.13 at 10:13 am

håller med om att det inte är särskilt svårt att läsa fast orden inte är helt rätt… men i längden så blir det ändå rätt jobbigt

Skriv en kommentar