De, dem och dom

Denna text är till för du som inte riktigt bryr du riktigt hur man bör använda orden de, dem och dom. Mig vill belysa hur det ser ut för vi som läser texter där man använder dem när sig istället borde skriva de. Mig förstår att det är svårt och att det kan brista i vad sin svenskalärare har lärt du när dig gick i skolan. Mig förstår också att svenskan har deras brister och kanske till och med är förlegad när sig inte bara kan använda “dom” i alla de lägen då sig säger “dom” i talspråk. Något mig personligen ser som en lämplig lösning på detta problem!

Ett “problem” tänker dig kanske? Spelar det verkligen så stor roll om sig råkar skriva fel på en kommentar på nätet, i en artikel eller i ett kärleksbrev till en speciell vän som tycker om du? I relation till barn som svälter i Afrika eller personer som tar livet av man på grund av mobbing är det förstås en bagatell. Det hindrar dock inte att sig försöker göra läsupplevelsen på nätet och i övriga medier smidigare.

Det kanske är lika bra att oss tar ett exempel:

Din mamma tycker att din bror och dig ska gå över till ni mormor för att äta middag. Henne ska laga pasta vilket er båda tycker är gott men henne har frågat vi alla vad oss vill ha till efterrätt! Dig älskar glass men din bror tycker att er ska äta äppelpaj, något honom tycker passar bättre för er alla tre. Mormor tycker att henne inte har tid att laga något som henne anser är slöseri med tid då er båda inte vill äta denna efterrätt.

Vi bryter där

Som du förmodligen, och förhoppningsvis märker så går det långsamt och hackigt att läsa ovanstående text. Man får ibland hoppa tillbaka en halv mening för att förstå vem det är man syftar på och vad som författaren egentligen menar.

Om du vill att din blogg, din text, och i förlängningen du själv, ska tas med respekt så skriv texter som går snabbt att läsa och förstå.

Men hur ska man tänka då?

Det lättaste och snabbaste sättet att testa om man ska använda de eller dem när man i talspråk använder “dom” är att i meningen ersätta ordet “dom” med “vi” eller “oss”.

Vi motsvaras av De

Oss motsvaras av Dem

Talspråksexempel: “Dom stod bara där och tittade på när flickorna pratade med dom”.

Vi/oss-exempel:

Vi: “Vi stod bara där och tittade på när flickorna pratade med vi”

Oss: “Oss stod bara och tittade på när flickorna pratade med oss”.

Nja…här förstår man snabbt att meningen bör vara “Vi stod bara där och tittade på när flickorna pratade med oss”

De / dem

Detta “översatt” till de/dem blir alltså:

“De stod bara där och tittade på när flickorna pratade med dem”.

 

1 kommentar ↓

#1 Johan on 11.17.13 at 9:46 pm

Du har en intressant synpunkt och jag tycker du belyser det på ett smart och roligt sätt men det är ju inte så att man läser en text med SÅ många fall av felskrivna de och dem. På så sätt är ju denna text inte så lite överdriven.

Skriv en kommentar